Zakończenie produkcji Octavii sedan

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez andrzej111
    Zamieszczone przez matwrc
    Zamieszczone przez Tony065
    czyli zgodnie z trendem VW, wszystkie modele mają podobny design. w Skodzie też. no i dobrze, bo ten przegięty "uśmiech" w O2FL i F2 mnie nie pasuje. S2 jakoś tam ujdzie, ostatecznie...
    Mi np. przeszkadza, że pierwsza generacja octavii przypomina mi łady... Pamiętaj jednak, że wygląd to kwestia gustu, a sądząc po wynikach sprzedaży zarówno O2FL i S2, to te auta po prostu podobają się na rynku. Wadą "podobnego designu" jest to, że auta nie są oryginalne i niczym się nie wyróżniają.
    +1

Dla mnie O1 to jest tragedia nie wiem jak komuś może się podobać to auto
    Nie dramatyzuj kolego... OI do FL mnie też się nie podoba, po liftingu jest już lepiej. W O2 natomiast odwrotnie. Jeżeli dam radę kupić nowszą Octę / 1.8 TSI 4x4 / to przód zrobię po staremu, bo design O2FL to dopiero jest porażka, tragedia i koszmar. Ale zapewne zaraz zacznie się zadyma typu "co jest lepsze TDI czy TSI?" :wink:
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

Tony065, no dobra w cywilu ma trochę głupi ryj ale w eresie daje rade
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• exportsubripp
        Rider
        • 2010
        • 304

Zamieszczone przez loru
        Zamieszczone przez Jaroslav92525
        bo nawet mały motor TSI spalający w mieście 8-9 litrów noPb
        nie pisz takich rzeczy, zaraz cie koledzy z TSI zagryzą i będą udowadniać, że palą mniej niż TDI
        nic dziwnego, ja mam nowe 1.4 tsi , zrobilem 10 tys km jak narazie , jezdze głównie po miescie, bardzo oszczednie traktuje pedał gazu , w kompie pokazuje mi z calego tego dystansu od nowosci auta srednie spalanie 9,1 litra tak wiec to co tu jest napisane to czysta prawda, nie oszukujmy sie
        Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

Zamieszczone przez andrzej111
          +1

Dla mnie O1 to jest tragedia nie wiem jak komuś może się podobać to auto
          Ja nie wiem jak może się komuś podobać O2 przed liftingiem, ale po co dyskutować o gustach?

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez exportsubripp
            nic dziwnego, ja mam nowe 1.4 tsi , zrobilem 10 tys km jak narazie , jezdze głównie po miescie, bardzo oszczednie traktuje pedał gazu , w kompie pokazuje mi z calego tego dystansu od nowosci auta srednie spalanie 9,1 litra tak wiec to co tu jest napisane to czysta prawda, nie oszukujmy sie
            zajrzyj do wątku o spalaniu benzynek, tam taki wynik jest nie osiągalny :szeroki_usmiech
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• exportsubripp
              Rider
              • 2010
              • 304

Zamieszczone przez loru
              zajrzyj do wątku o spalaniu benzynek, tam taki wynik jest nie osiągalny :szeroki_usmiech
              taki czyli jaki bo nie zrozumialem , twierdzisz ze 9,1 litra na setke to za mało ? wydaje mi sie ze to jest najbardziej wiarygodne spalanie przy silniku 1,4 tsi , niższe wyniki to raczej mozna miedzy bajki wsadzić

Komentarz

• matwrc
                Ambiente
                • 2010
                • 235

Jeśli w O3 nie będzie do wyboru trwałego (i co najważniejsze ekonomicznego (LPG) w dobie narastającego kryzysu) silnika typu 1.6 MPI to Skoda może mieć problem... bo nawet mały motor TSI spalający w mieście 8-9 litrów noPb nie jest dobrym rozwiązaniem na te czasy...
                To może pomyśl o kryzysie w trochę inny sposób.
                Skoro 8-9 litrów na setkę w mieście to dla Ciebie za dużo, to może nie stać Cię na samochód?
                Może właśnie kryzys spowoduje renesans miejskich środków komunikacji. Osobiście bardzo na to liczę i uważam, że samochody są aktualnie zbyt łatwo dostępne.
                I tak w Polsce paliwa są jedne z tańszych w Europie i jeśli nawet tutaj nie stać Cię na jeżdżenie autem, to może po prostu lepiej jeździć mniej albo zrezygnować z samochodu?

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Tak, wszedzie pociagiem.

Wczorajsza rozmowa z gosciem ktory pracuje w D. Do pracy jezdzi 30minut spod drzwi do drzwi. Dystans 60km w jedna strone. Ja taki dystans robie godzine jak jest dobrze.

Do tego jaki % dochodu dla niego to jest koszt dojazdu, a jaki dla mnie. Cena auta pomijalna, cena mieszkania i jedzenia - kazdy zna
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

Jeśli w O3 nie będzie do wyboru trwałego (i co najważniejsze ekonomicznego (LPG) w dobie narastającego kryzysu) silnika typu 1.6 MPI to Skoda może mieć problem... bo nawet mały motor TSI spalający w mieście 8-9 litrów noPb nie jest dobrym rozwiązaniem na te czasy...
                    Skoro 8-9 litrów na setkę w mieście to dla Ciebie za dużo, to może nie stać Cię na samochód?
                    Może właśnie kryzys spowoduje renesans miejskich środków komunikacji. Osobiście bardzo na to liczę i uważam, że samochody są aktualnie zbyt łatwo dostępne.
                    I tak w Polsce paliwa są jedne z tańszych w Europie i jeśli nawet tutaj nie stać Cię na jeżdżenie autem, to może po prostu lepiej jeździć mniej albo zrezygnować z samochodu?
                    Nastepny mundrala.....mówimy o zwyklej skodzinie dla ludu (który patrzy na to ile go utrzymanie samochodu kosztuje i chce jeździć ekonomicznie) czy o jakiś "leciwym premium w dużej benzynie" którą niejeden kupuje dla przedłużenia wacka a potem go na utrzymanie nie stać .....
                    Spadnie im sprzedaż benzynek bez czegoś w stylu 1,6 i tyle. Zwłaszcza na takim rynku jak nasz

Komentarz

• matwrc
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 235

Zamieszczone przez Maicroft
                      Tak, wszedzie pociagiem.

Wczorajsza rozmowa z gosciem ktory pracuje w D. Do pracy jezdzi 30minut spod drzwi do drzwi. Dystans 60km w jedna strone. Ja taki dystans robie godzine jak jest dobrze.

Do tego jaki % dochodu dla niego to jest koszt dojazdu, a jaki dla mnie. Cena auta pomijalna, cena mieszkania i jedzenia - kazdy zna
                      Ale skoro Niemiec żyje w jednym z bogatszych krajów na świecie, to czemu się dziwisz, że dla Niemca koszty transpotru są procentowo mniejsze niż dla Ciebie?
                      Jeśli Niemiec zarabia 4 razy więcej od Ciebie, a paliwo ma droższe o 20% to chyba łatwo policzyć.

[ Dodano: Pią 14 Wrz, 12 13:23 ]
                      Zamieszczone przez Alonzo_
                      mówimy o zwyklej skodzinie dla ludu
                      No właśnie to to chodzi, że powoli samochody przestają być "dla ludu". Samochód będzie się stawał coraz większym luksusem.

Komentarz

• Alonzo_
                        RS
                        • 2009
                        • 2460
                        • Hyundai

Zamieszczone przez Maicroft
                        Tak, wszedzie pociagiem.

Ale skoro Niemiec żyje w jednym z bogatszych krajów na świecie, to czemu się dziwisz, że dla Niemca koszty transpotru są procentowo mniejsze niż dla Ciebie?

[ Dodano: Pią 14 Wrz, 12 13:23 ]
                        mówimy o zwyklej skodzinie dla ludu
                        No właśnie to to chodzi, że powoli samochody przestają być "dla ludu". Samochód będzie się stawał coraz większym luksusem.
                        Tja może zejdzie kolega na ziemię...polską ziemię....powiedz to tym wszystkim , którzy mają po kilkanaście - kilkadziesiąt km do roboty, PKS im za cholere nie pasi a linie PKP zlikwidowali...... My obydwaj żyjemy w tym samym kraju?
                        NIe zgadzam sie z tym, ze auto za 60-70 tysi moze byc tylko dostępne dla tych co potem mogą lać 10/100 albo i więcej. Chyba najwyższa pora aby coraz więcej ludzi stać było na nowe auto i na jego utrzymanie. A te wspomniane 60 tysi to nie znaczy że ktoś jest majętny o i go na wszytsko stać. Wiele takich zakupów jest na raty ... jak ktoś nie liczy spalania t i ma siana to kupuje fure za 200-300 tysi w 4-5 litrach i śmiga. Mamy iśc do przodu czy sie cofać jeśli chodzi o poziom życia, tyle sie trombo o tym, że trupami jeździmy to trzeba stwarzać warunki aby sie to zmieniało na lepsze. Zresztą rynek to wyreguluje i częśc klientów poszuka sobie taniego w eksploatacji kompakta u konkurencji. A Octavia stanie sie prestiżowa- dostępona tylko dla tych co ich stać na lanie do niej. Tylko, że wtedy tez częśc klientów co ich stać na lanie >10/100 sie odwróci bo jeśli miałbym kupować kompakta co wciąga tyle to ja dziękuje, dokładam i biorę coś co daje więcej frajdy i jest po prostu lepsze.

Komentarz

• matwrc
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 235

Tja może zejdzie kolega na ziemię...polską ziemię....powiedz to tym wszystkim , którzy mają po kilkanaście - kilkadziesiąt km do roboty, PKS im za cholere nie pasi a linie PKP zlikwidowali...... My obydwaj żyjemy w tym samym kraju?
                          Rozumiem i podzielam Twoją troskę. Tłumaczę tylko, że takie żale i płacze nie spowodują, że skoda będzie Wam taniej sprzedawać samochody, bo PKS nie pasuje...

Ja piszę o realiach. Paliwo mamy na tle Europy i świata cenowo z niższej półki. Zarabiamy na tle Europy słabo, a na tle całego świata średnio ze wskazaniem na dobrze.
                          Problem w tym, że Polacy chcieliby tak samo jak Niemcy, Brytyjczycy, Amerykanie, Francuzi czy Norwegowie, podczas gdy nasza "moc" jest na poziomie Rumunów, Bułgarów, Czechów czy Słowaków. Polska buduje swój dobrobyt jakieś 20 lat, podczas gdy najbogatsze państwa robią to kilkukrotnie dłużej.

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

taki czyli jaki bo nie zrozumialem , twierdzisz ze 9,1 litra na setke to za mało ? wydaje mi sie ze to jest najbardziej wiarygodne spalanie przy silniku 1,4 tsi , niższe wyniki to raczej mozna miedzy bajki wsadzić
                            nie , chodzi o to że jest niewiarygodnie wielki w porównaniu z tym co piszą użytkownicy w innym wątku, tak 5 to norma a 6 to po autostradach z prędkością bliską 200km/h , dlatego zażartowałem, żebyś nie pisał, że tak wiele Tobie pali , zerknij w wątek o teście Yeti 4x4 jakie tam oburzenie jak redaktorzy napisali, że średnia im wyszła coś koło 11l/100

Dla mnie podałeś realne spalanie w które jestem w stanie uwierzyć a nie z sufitu aby tylko chwalić swoje, to samo jest z TDI, moje bydle 7,5 po mieście to minimum
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Rozumiem i podzielam Twoją troskę. Tłumaczę tylko, że takie żale i płacze nie spowodują, że skoda będzie Wam taniej sprzedawać samochody, bo PKS nie pasuje...

Ja piszę o realiach. Paliwo mamy na tle Europy i świata cenowo z niższej półki. Zarabiamy na tle Europy słabo, a na tle całego świata średnio ze wskazaniem na dobrze.
                              Problem w tym, że Polacy chcieliby tak samo jak Niemcy, Brytyjczycy, Amerykanie, Francuzi czy Norwegowie, podczas gdy nasza "moc" jest na poziomie Rumunów, Bułgarów, Czechów czy Słowaków. Polska buduje swój dobrobyt jakieś 20 lat, podczas gdy najbogatsze państwa robią to kilkukrotnie dłużej.
                              Ale co w tym złego że Polacy chcą żyć lepiej? Mam na myśli tych co mają pomysł na życie, zaharowują sie, pacują uczciwie to ci często są klientami takiej skody. Nie o tych co wiecznie po wszystko wyciągają łapska a od siebie nic. A Ci co kradną to kupują lepsze auta. Śmiem twierdzić, że na szczęscie jesteś osamotniony w swoich poglądach. Zresztą auto dostępne tylko dla wybranych....szczególnietakie co nawet klimy w "biedaku" nowym nie ma..... Na Twoje kolego raczej nie wyjdzie bo to kompakty są siła sprzedaż wielu koncernów a one będą muisiały sie dostosowywać do potrzeb danego rynku na którym chcą funkcjonować tworząc wersję dla każdej grupy.
                              To by było ode mnie na tyle.

Komentarz

• matwrc
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 235

Ale co w tym złego że Polacy chcą żyć lepiej? Mam na myśli tych co mają pomysł na życie, zaharowują sie, pacują uczciwie to ci często są klientami takiej skody. Nie o tych co wiecznie po wszystko wyciągają łapska a od siebie nic. A Ci co kradną to kupują lepsze auta.
                                I tym ludziom, którzy w naszej polskiej, jeszcze nieco koślawej, rzeczywistości sobie dobrze radzą ciężko i uczciwie pracując, należą się słowa uznania.
                                Bardziej miałem na myśli tych, co wiecznie płaczą, że źle, że paliwo drogie i że to wszystko "wina Tuska". Dziwię się tym ludziom, którzy próbują porównywać swoje możliwości konsumenckie do np. Niemców. To jest absurdalne.

Na Twoje kolego raczej nie wyjdzie bo to kompakty są siła sprzedaż wielu koncernów a one będą muisiały sie dostosowywać do potrzeb danego rynku na którym chcą funkcjonować tworząc wersję dla każdej grupy.
                                Nie zapominaj też, że jeśli chodzi o nowe samochody, to polski rynek jest nieduży i żaden większy koncern nie będzie konstruował modelu specjalnie dla nas.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1172

Alonzo_, matwrc,

Chłopaki dajcie se siana.
                                  Please.....

Komentarz

• Jaroslav92525
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 365
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Daruj sobie te osobiste wycieczki. Nie Twoją sprawą jest rozpatrywanie mojej sytuacji finansowej: na co mnie stać a na co nie... Żeby nie było niedomówień: Octavią (na LPG) jeżdżę z OSZCZĘDNOŚCI a nie z UBÓSTWA. Po prostu nie lubię przepłacać. I tyle.
                                    Pozdrawiam,
                                    Jaroslav92525

-----------------------
                                    VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• matwrc
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 235

Daruj sobie te osobiste wycieczki. Nie Twoją sprawą jest rozpatrywanie mojej sytuacji finansowej: na co mnie stać a na co nie... Żeby nie było niedomówień: Octavią (na LPG) jeżdżę z OSZCZĘDNOŚCI a nie z UBÓSTWA. Po prostu nie lubię przepłacać. I tyle.
                                      Eech... żadne tam osobiste wycieczki. Piszesz, że mały TSI to za droga eksploatacja, więc sam się finansowo obnażasz... zresztą nie o to chodzi.
                                      Clue problemu jest w tym, że realia rynku motoryzacyjnego zmieniają się i samochody będą coraz bardziej biły po kieszeni. I w tym kontekście np. wyśmiewanie 1.2 TSI w Octavii to objaw ciemnoty. Podobne obwinianie Państwa za rzekomo zbyt wysokie koszty paliwa.

Komentarz

• irekk
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1093
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• exportsubripp
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 304

Zamieszczone przez loru
                                          nie , chodzi o to że jest niewiarygodnie wielki w porównaniu z tym co piszą użytkownicy w innym wątku, tak 5 to norma a 6 to po autostradach z prędkością bliską 200km/h , dlatego zażartowałem, żebyś nie pisał, że tak wiele Tobie pali , zerknij w wątek o teście Yeti 4x4 jakie tam oburzenie jak redaktorzy napisali, że średnia im wyszła coś koło 11l/100

Dla mnie podałeś realne spalanie w które jestem w stanie uwierzyć a nie z sufitu aby tylko chwalić swoje, to samo jest z TDI, moje bydle 7,5 po mieście to minimum
                                          litości .... , 5 czy 6 litrów z tą budą i z tym silnikiem to chyba komus sie przyśnilo , to nawet diesel wiecej pali, bez przesady. Ja wiem że każda sójka swój ogonek chwali ale nie popadajmy w jakies paranoje.

Komentarz

• irekk
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1093
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• matwrc
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 235

Zamieszczone przez loru
                                              5 to norma a 6 to po autostradach z prędkością bliską 200km/h
                                              Śmiem twierdzić, że nie ma na kuli ziemskiej takiego auta z silnikiem spalinowym, które na autostradzie (nie w próżni) spali 6l/100km przy 200km/h. Przy 130km/h diesel zrobi 6l/100km, może ciut mniej, benzyna litr więcej. Przy 200km/h spalanie <10l/100km to bajeczki.

Komentarz

• Ceed1
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 461

loru. Weź ty sie odp...dol od TSI. Ne jest to wątek o spalaniu ale powtórzę specjalnie dla Ciebie. TSI jak głaszczesz pedał gazu pali malutko jak diesel. Jak ciśniesz pali jak smok. Tyle w temacie.

Komentarz

• Yarwa
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 915
                                                  • BMW

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  Hehe, idą moce przerobowe na Rapida, w ciagu miesiaca ma byc w sprzedazy
                                                  no w czechach to chyba sprzedaż Rapida pełną para już ruszyła. Przez ostatnie 2 tyg. jeżdżąc po CRO widziałem tego dość sporo na czeskich blachach.

Komentarz

• ary
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 634

Yarwa, w czeskim konfiguratorze Rapid jeszcze niedostępny
                                                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

Pracuję...